FRAME HOUSE

Project Category - Architectural, Residence

Plot Area -   950 Sqft

Plot Location - Prayagraj, India.

Project Status - Ongoing

Design Team - AAA Design Studio

Client's Brief :

The client approached us to design his residence, seeking an open environment with habitable spaces largely on two floors.  

The family of four has a very limited space of 950 Sqfts, as a whole they wanted to have independently usable floor pates. On each floor they requested to make provisions for complete family set up including kitchen, bedroom and the washroom.

Our Approach:

The thought process was initiated with the study of the site and its context. The total measured plot area was 950 SQFT. The site was irregular in shape facing towards south, while three of its sides were surrounded by residences. Hence, there was only one side that promoted the admission of natural light and air. Thus from the early stage of design, an inception of fairly largely fenestrations were made on this face of the building which is also the only and prominent fascia or elevation of the residence.

The brief and requirements of the client were brought together with thorough study of site. A set of layouts and forms were generated to integrate the requirement with the essentials of living.

A spatial arrangement of different components were arranged in a manner which takes in consideration of security with privacy and enhances the experiences of dwelling with overlooking spaces and internal court.

Ground Floor:

is divided into five components, the first being a parking area, and overlooking the internal garden ( which may be transformed into a kitchen in future ) which is directly connected to the family entertaining area. As we move deeper into the site we have a cosy bedroom away from the human traffic.

The placement of components works as a layer of privacy, the first being the least private while the last being the most private space of the dwelling. The staircase acts as the spine of the house and connects multiple floors together.

Each Floor has its own level of privacy as the staircase can be made aloof by simply shutting the main entrance on each level.

First Floor:

is divided into five components again which are - a lobby that opens to an intermediate court. The intermediate court is well placed in between, which helps to bring in the daylight and maintain the natural ventilation. The central lobby or dining area further opens up into Kitchen, Washroom and Bedrooms.

The client wanted his bedroom to have maximum daylight thus the Master Bedroom was placed on the South-West part of the residence. The kitchen is placed on the South-East part of the residence which overlooks the balcony and gives a sense of openness.

Challenges:

Every Project has its own set of challenges and shortcomings. There is no accomplishment without going through them.  Our challenge started with the site's unusual profile with no corners at a right angle.

To integrate a set of requirements within the non-parallel walls lead us to a conclusion of keeping the peripheral wall the way they are, as we didn't have scope to lose space. By smartly placing the components and the sub-components within, we managed to conceal the non - parallel wall within the woodwork.

" happy client is not a myth "